Αντικείμενο της παρούσης πρότασης είναι η παραγωγή μιας σειράς καινοτόμων τυποποιημένων ελαιολάδων με ιδιαίτερες διατροφικές και λειτουργικές ιδιότητες.

Τα παραγόμενα ελαιόλαδα θα προορίζονται για κατανάλωση από τον γενικό πληθυσμό ενώ θα συστήνονται ιδιαίτερα σε αυτούς που έχουν ανάγκη την κατανάλωση τροφίμων πολύ υψηλής διατροφικής αξίας και ατόμων με παράγοντες κινδύνου χρόνιων νοσημάτων, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο διαβήτης και το μεταβολικό σύνδρομο.

Η καινοτομία των νέων προϊόντων θα έγκειται αφενός μεν στην αξιοποίηση παραπροϊόντων ελαιουργίας (πομάσα ελιάς, φύλλα ελιάς) εκ των οποίων θα απομονωθούν βιοδραστικά συστατικά που θα προστεθούν σε ραφιναρισμένα ελαιόλαδα, αφετέρου δε στην εκχύλιση εντός του ελαιολάδου πολυφαινολών και τερπενοειδών από βότανα της ελληνικής χλωρίδας, καροτενοειδών και άλλων βιοδραστικών ουσιών από τοπικά λαχανικά και φρούτα.

Η αντιοξειδωτική, αντιδιαβητική και καρδιοπροστατευτική δράση των νέων προϊόντων θα μελετηθούν τόσο σε in vitro όσο και σε in vivo επίπεδο.

Τα νέα προϊόντα (τυποποιημένα ελαιόλαδα) θα διαθέτουν υψηλού επιπέδου οργανοληπτικά χαρακτηριστικά απολαμβάνοντας έτσι την αποδοχή και προτίμησή του από τους καταναλωτές..

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ:

Θα παρουσιαστούν κατά την πορεία υλοποίησης του έργου.