ΤΟ «ΑΡΤΥΜΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ» ΤΗΣ ΣΤΥΨΗΣ (Λέσβος)
ΥΠΕΡΤΕΡΕΙ ΤΟΥ ΑΠΛΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ
ΣΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ LDL–ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΓΕΥΜΑ
Σύμφωνα με πρόσφατη διατροφική μελέτη στα πλαίσια του προγράμματος «BIOOLIVEPLUS»
Ο ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΣΤΥΨΗΣ «Α.Ε.Σ. ΣΤΥΨΗΣ» ΛΕΣΒΟΥπου παράγει συσκευάζει και προωθεί στην αγορά το καταξιωμένο ελαιόλαδο ΛΕΣΒΟΥ όλων των τύπων και ειδών με την επωνυμία τουμε σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση των Ελλήνων καταναλωτώντης δημιούργησε το καινοτόμο εκχύλισμα ελαιόλαδου«ΑΡΤΥΜΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ» ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ (ιδέφωτο). Το προϊόν παρήχθη στα πλαίσια του ερευνητικού προγράμματος (Παραγωγή καινοτόμων λειτουργικών ελαιολάδων ενισχυμένων με βιοδραστικά συστατικά “BIOOLIVEPLUS”), 2021 – 2023, ΒΑΡ2-0062094 της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, με την συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση – Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς Πόρους, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Διατροφής του Ανθρώπου / Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής τουΠανεπιστημίου Αιγαίου και επιστημονικό υπεύθυνο τον ΑναπληρωτήΚαθηγητή κ. Αντώνη Κουτελιδάκη.
Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα στην ιστοσελίδα της εταιρείας :
www.e-stypsi.gr(link: Ε&Α Καινοτομία – biooliveplus)
Στα πλαίσια του προγράμματος, μετά την πιλοτική παραγωγή του ως άνω προϊόντος με εκχύλισμα φλούδας πορτοκαλιού (ΑΡΤΥΜΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ)διερευνήθηκε κατά πόσο αυτόμπορεί να ρυθμίσει τη μεταγευματικήλιπαιμία, τη γλυκαιμία και το οξειδωτικό στρες, σε άτομα με καρδιομεταβολικό κίνδυνο. Στα πλαίσια ενός διασταυρούμενου σχεδιασμού, 21 συμμετέχοντες ηλικίας 30-65 ετών, με παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων, έλαβαν ένα γεύμα πλούσιο σε λιπαρά και υδατάνθρακες, πουρέ πατάτας, ομογενοποιημένο με εξευγενισμένο ελαιόλαδο (50 mL) ή το άρτυμα ελαιολάδου, ενισχυμένο με 10% εκχύλισμα φλούδας πορτοκαλιού, μεσολαβώντας μια εβδομάδα έκπλυσης. Οι αιμοληψίες πραγματοποιήθηκαν σε νηστεία, 30 λεπτά, 1,5 ώρα και 3 ώρες μετά τη λήψη του γεύματος. Τα λιπίδια του πλάσματος, η γλυκόζη, το ουρικό οξύ και η συνολική αντιοξειδωτική ικανότητα του πλάσματος σύμφωνα με τη μέθοδο FRAP, μετρήθηκαν σε κάθε χρονικό σημείο. Σημαντική μείωση της LDL-χοληστερόλης παρατηρήθηκε, 1,5 ώρα και 3 ώρες μετά την πρόσληψη του αρτύματος ελαιολάδου, σε σύγκριση με μη σημαντικές αλλαγές μετά το γεύμα ελέγχου με απλό εξευγενισμένο ελαιόλαδο (p <0,05).Επίσης, παρατηρήθηκε μια τάση αύξησης της αντιοξειδωτικής ικανότητας του πλάσματος ανάμεσα στη 1,5 με 3 ώρες στο λειτουργικό ελαιόλαδο αλλά όχι στο συμβατικό, με μη στατιστικά σημαντική διαφορά. Δεν ανιχνεύθηκαν άλλες στατιστικά σημαντικές διαφορές στους υπόλοιπους βιοδείκτες (p> 0,05). Απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση για ασφαλέστερα συμπεράσματα σχετικά με τη μεταγευματική τροποποίηση των καρδιομεταβολικών παραγόντων κινδύνου, από το λειτουργικό ελαιόλαδο, ενισχυμένο με εκχύλισμα φλοιού πορτοκαλιού.
Στο εν λόγω πρόγραμμα έχουν πιλοτικά παρασκευασθεί και άλλα εκχυλίσματα σε ελαιόλαδο που μελετώνται για την διατροφική τους αξία το τρέχον χρονικό διάστημα(ενισχυμένα με φύλλα και πομάσα ελιάς, φλούδες λεμονιού, βαλσαμόχορτο, φασκόμηλο κ.α.), και τα αποτελέσματα τους θα δημοσιευτούν στο μέλλον.
Έρευνα, με αναλυτικά στοιχεία ως προς τη μεθοδολογία, την ανάλυση και τα αποτελέσματα, έχει ήδη δημοσιευτεί στο επιστημονικό περιοδικό
APPLIED SCIENCE: «A Novel Functional Refined Olive Oil, Enhanced with Orange Peel Extract, Modulates Postprandial LDL – Cholesterol Responses in Individuals at Cardiometabolic Risk: A Pilot Randomized, Controlled, Cross-Over Nutritional Intervention», Applied Science, 2023, 13, 8574, 1-14, διαθέσιμο διαδικτυακά: https://doi.org/10.3390/app1315874
Για περισσότερες πληροφορίες: Τμήμα Μάρκετινγκ και Πωλήσεων ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΣΤΥΨΗΣ., 2253091206, esstipsi@otenet.gr.